Malaysia  Malaysia

Koh Phi Phi, Krabi

Koh Phi Phi, Krabi, Thailand


Phi Phi Islands terletak 50 km selatan-timur Phuket dan adalah sebahagian daripada Hadnopparattara-Koh Phi Phi Taman Negara yang merupakan rumah kepada banyak karang dan hidupan marin. Ada gunung batu kapur dengan tebing, gua dan pantai berpasir putih yang panjang.

Taman negara meliputi kawasan sebanyak 242.437 Rai. Phi Phi Don dan Phi Phi Le adalah yang terbesar dan paling pulau-pulau yang terkenal. Phi Phi Don ialah 28 meter persegi: 8 Km panjang dan 3.5 Km luas. Phi Phi Le ialah 6.6 km persegi.

Kebanyakan pembangunan Phi Phi Don terletak di dalam atau di sekitar kampung Ton Sai, yang berada di segenting rendah, berpasir yang menyertai kedua-dua taji berbukit yang merangkumi seluruh pulau. Terdapat juga lain, senyap resort di Long Beach, Laem Thong, dan di kawasan kurang diakses lain pulau.

Koh Phi Phi terdiri daripada 6 pulau, terletak di antara Phuket dan laut Andaman. Mereka adalah:
Koh Phi Phi Don
Koh Phi Phi Le
Buluh Island (Ko Phya)
Koh Yung
Koh Bida Nai
Koh Bida komme

Phi Phi banyak terdapat karang dan hidupan marin yang menakjubkan. Phi Phi telah diberi nilai sebagai salah satu daripada sepuluh pulau paling cantik di dunia pada masa lalu.

Aktiviti yang paling popular di sini adalah "scuba diving". Ada gunung batu kapur dengan tebing, gua dan pantai berpasir putih yang panjang. Satu lagi sukan kegemaran adalah mendaki batu.

Sampai ke Phi Phi adalah jauh lebih mudah daripada sebelumnya. Selain ke Phuket, anda boleh mengambil feri dari Ao Nang, Railay dan Ko Lanta dengan mudah. Untuk maklumat lanjut, Bagaimana untuk sampai ke Koh Phi Phi.

http://youtu.be/ESldStIKh6Q
English Iceland African Slovakia Slovenia Ukraine Bulgaria Serbia Croatia Greece Singapore HongKong Malaysia Arab Hungary Czech Brazil Finland Sweden Norway Belgium Denmark Netherlands Poland Portugal Spain France Italy Germany Turkey VietNam Thai